Včelí vosk a jeho vlastnosti.

14.02.2011 17:31

Kedy sa topí vosk? Aká je pre neho ideálna skladovacia teplota?

V týchto riadkoch si povieme niečo o vlastnostiach včelieho vosku a zaobchádzaní s ním , ale najprv trocha všeobecného poučenia o tom , čo to včelí vosk vlatne je:


Je to metabolický produkt včely medonosnej ( apis mellifera), plastickej konzistencie , farby oranžovožltej až svetlohnedej s typickou voskovou vôňou. Získavame ho z včelích úľov ( z plastov v ktorých si včely robia svoje komôrky)
Spracúva sa mokrou cestou za tepla ( parou a horúcou vodou ), čistí sa sedimentáciou a filtrovaním , sterilizuje sa teplom ( jednu hodinu pri teplote 117 až 118 st. C).


Kde sa využíva?
Včelí vosk prírodný žltý sa využíva napríklad v potravinárstve, kozmetike, elektrotechnike, sklárskom priemysle, umeleckých remeslách a pre naše záujmy najdôležitejšom odvetví – vo výrobe sviečok.
Hustota včelieho vosku záleží do značnej miery od jeho teploty. Prirodzenou teplotou včelieho vosku je cca 36 st. C, na túto teplotu ho včely navrhli pre výstavu a udržiavanie plastov. Znamená to že sa včelí vosk prejavuje pri iných teplotách , ako prirodzených pre včely , inak.
Pri skladovaní včelieho vosku a výrobkov z neho sa v priebehu jedného až troch mesiacov od výroby vytvorí na povrchu bielo-šedý povlak. Nazýva sa Voskový kvet, alebo v niektorých krajinách sa to nazýva aj Voskový cukor. Znižovaním teploty sa objem vosku zmenšuje a vzniknutý vnútorný tlak vytláča na povrch tekuté zložky. Pri opätovnom nahriatí sa povlak stratí – tekuté zložky vosku sa vrátia späť do jeho štruktúry. Ide o prirodzenú vlastnosť pravého včelieho vosku, ktorá nie je závadou .


Na záver ešťe jedna dobrá rada:
Výrobky zo včelieho vosku sú pri teplote nižšej ako 20 st. C krehké a preto je s nimi odporúčané narábať veľmi opatrne. Zvlášť ak ste si nechali takýto výrobok ( napríklad sviečky ) poslať ako zásielku, prepravcovia ( pošta , prepravné služby) nezvyknú mať vždy transportný priestor klimatizovaný a tak sa Vám môže stať, že pri rozbaľovaní sa vám krehký výrobok poškodí v rukách. Aby sa tomu predišlo , je odporúčané vosk nechať zohriať na izbovú teplotu pred väčšou manipuláciou alebo po obdržaní zásielky v zimných mesiacoch. Chceme si predsa vychutnať svoju sviečku v celku a nemusieť ju pracne, ručne zliepať .

M.F.